Ki Adi: Chodziło mi że armie samych gungan nie będą robić takiej sieki jak ewoki, chociaż poczekajmy jeszcze na staty Tarpasa i Jar Jara, ten Shieldbearer rzeczywiście jako pojedyncz figurka jest niezły. Btw, mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie tą zdolność Energy Shield?
_________________ Learn about art, Captain. When you understand a species' art, you understand that species.
Allegro nick: mateo_3636
Wysłany: 2008-07-23, 10:09
Tarcza energetyczna: Jeśli ta postać lub postać stykająca się z nią zostanie trafiona przez atak od przeciwnika który nie styka się z żadną z tych figurek (a więc ani z gunganem, ani z jego "kumplem"), to ta postać nie otrzymuje obrażeń, a atakujący otrzymuje obrażenia równe obrażeniom którym zapobiegnięto. Atakujący może może ominąć ten efekt dzięki rzutowi obronnemu 11.
Pytanie co to jest "ten efekt". Czy to jest cały efekt związany z umiejętnością, czy tylko to przeniesienie obrażeń na atakującego.
Raczej chodzi o uniknięcie wszystkiego, bo w przeciwnym razie gungan byłby nietykalny jeżeli nie jest się z nim sąsiadującym, więc nikt by w niego nie strzelał, więc niepotrzebna by była druga część umiejętności. Bo po co w niego strzelać jeśli on na 100% nie dostanie damage, a jest 50% szans że dostanę je ja. Czyli moim zdaniem to działa jak przy X-1 tylko jest jeden save decydujący o wszystkim. BTW od kiedy Gungańskie tarcze odbijały strzały? Np. takiego AT-ST?
_________________ Learn about art, Captain. When you understand a species' art, you understand that species.
w Filmie widac ze tarcze odbijaja blastery, ale nie wypatrzylem zadnego droida powalonego takim odbitym strzalem.
A wg mnie z tym Savem jest tak jak u X-1, tylko ze Gungan daje to tez sasiadujacym postaciom... czyli moze chronic max 8 osob, co juz jest lekka przeginka, bo jak niby ma zaslaniac tarcza tych, ktorzy stoja przed nim?
ja bym to zrobil raczej ze Gungan na zakonczenie swojej tury wybiera 1 jednostke ktora chroni.
Energy Shield (When this character or an adjacent character is hit by an attack from an enemy that is not adjacent to either, that character takes no damage and the attacker takes damage equal to the prevented damage; the attacker can avoid this effect with a save of 11.)
Ja tez to odczytuje jak Molecular Shielding X-1, tylko że działa też na sąsiadujące.
Ki Adi: pomysł z wybraniem postaci chronionej jest lepszy i bardziej sprawiedliwy. Z drugiej strony to jak ustawi się taki klocek to można użyć na niego rakiet albo miotacza płomieni. :P Poza tym sa też takie moce jak Force Grip, Lightsaber Throw, Force Push czy Force Lightning. Technik na zdjęcie takiej figurki jest duzo trzeba tylko zakombinować.
Wysłany: 2008-07-23, 15:24
A gdyby stanelo dwoch gungan obok siebie i jeden by oberwal a tarcza by nie zadzialala to czy trzeba zrobic save za tego drugiego Innymi slowy czy przeciwnik robi 2 save'y
Chyba nie, nieprawdaz Byloby to zbyt przepakowane na ilosc gungan w skladzie.
Navar: z wymienionych przez ciebie umiejtnosci zadzialalby tylko Force Grip, bo nie musisz dusic legalnego celu. A nie wiem kto bedzie taki glupi zeby wystawiac Gunganina na przod... Missile moga byc dobrym pomyslem, ale tu tez jest save. W calej reszcie i tak musisz podejsc na 6 pol, a masz male szanse zdarzyc jak Gungan jest w dobrym skladzie strzelajacym.
A co do Panaki: Republika dostala takie samo CE jak ma Thrawn... Juz widze tego teleportujacego sie Generala Windu:/ 3 ataki, w tym Shatterpoint i Windu znika... pojawia sie jakis pajac za 4 pkt:/