Star Wars Games Strona Główna Star Wars Games
Polskie forum SW Miniatures, SW X-Wing oraz SW PocketModel

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Encyklopedia Ossus

Poprzedni temat «» Następny temat
Ataki odruchowy/okazjonalny (attack of opportunity)
Autor Wiadomość
Marat 

Wiek: 29
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 117
Skąd: Siemianowice
Wysłany: 2008-04-22, 16:45   Ataki odruchowy/okazjonalny (attack of opportunity)

Pewnie znów gdzieś było ale znów nie mogłem znaleść. Jak to jest z attak of oportunity atak ten następuje gdy model wchodzi na pole sąsiadujące z innym modelem czy dopiero jak je opuszcza?
Ostatnio zmieniony przez NaVaR 2008-04-22, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ki Adi Mundi 


Allegro nick: ki-adi-mundi
Wiek: 32
Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 598
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-04-22, 16:57   

przeczytaj sobie w instrukcji.
Jakby atak nastepowal przy wchodzeniu na to pole, to dostawalby go wszyscy ktorzy maja melee attack.

Okazyjny wykonujesz dokladnie w momencie, gdy przeciwnik zadeklaruje ruszenie sie z pola sasiadujacego z twoja jednostka.
_________________
szczesliwy posiadacz 73 Ewokow, 52 Ewok Warriorow, 28 Ewok Scoutow, 10 Ewockich Lotni, Lograya i Wicketa :D
populacja plemienia: 165 :D

May the Fur be with You!

Kupie Ewoki wszelkie w ilosciach hurtowych :)
 
 
Marat 

Wiek: 29
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 117
Skąd: Siemianowice
Wysłany: 2008-04-22, 17:00   

Dzięki bo właśnie dziś tak przeczytałem ale wcześniej natkonłem się na opcje, że gdy się wchodzi na pole a nie sie je opuszcza.
 
 
Sajek 


Wiek: 26
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 554
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-01-23, 22:15   

Cytat:
Ale trzeba pamiętać że są inne umiejętności specjalne które nie wchodzą w skład ataku okazjonalnego.

Np?
Rozumiem, przy deadeye jest napisane że 'in this charakter's turn'.
Ale opportunist działa, nie mylę się?
_________________
It's a trap!

x] x] x]

Chłopacy cie dojadą!
Ostatnio zmieniony przez NaVaR 2009-01-24, 12:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
NaVaR 
Moderator
Tytuł książki



Allegro nick: navarski
Wiek: 80
Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 1253
Skąd: 52°21'N 21°14'E
Wysłany: 2009-01-24, 12:47   

Wiemy że Twin attack jest wliczany do ataku okazjonalnego. Ale jakie są pozostałe umiejętności które można wliczyć to takiego ataku :?:
Na pewno Sith Rage (podręcznik str.12, 51), Cleave (str.34), Gang [#]: (str.42), Lightsaber Precision: (str.44), Overwhelming Force: (str.47), Shatterpoint: (str.50).

Jakie umiejętności NIE mogą brać udziału podczas wykonywania ataku okazjonalnego :?:
Są nimi na pewno wszystkie te które zastępują ataki (Some special abilities take the place of attacks. They cannot be used in place of attacks of opportunity. Podręcznik str.24)

Wymienione powyżej to są tylko przykłady wyszukane na szybko w podręczniku. Przypuszczalnie listę można powiększyć o następne umiejętności, które można lub nie można użyć przy okazjonalnym.

Sajek napisał/a:
Ale opportunist działa, nie mylę się?

opportunist: This character gets a +4 bonus to Attack and a +10 bonus to Damage against an enemy who has activated this round.

Z tego co jest napisane w podręczniku to można wliczyć dodatki z oportunista do ataku okazjonalnego. Ale pewności nie mam. :|
_________________
NaVaR

| navar (at) sith.pl | #GG: 2694679 | NaVaR's Collection | NaVaR's Mini-Shop | NaVaR's Squads
RS:28/60 (54) | CS:6/60 (7) | RotS:10/60 (10) | UH:22/60 (33) | AT-AT:0/1 | AoE:4/4 (5) | CotF:28/60 (44)
BH:19/60 (23) | A&E:9/60 (13) | TFU:8/60 (12) | BoH:0/17 | LotF:22/60 (25) | KotOR:9/60 (13) | TCW:0/40
Galactic Empire: 118 (10) | Sith: 29 | Mandalorian: 17 | Fringe: 62 | YV: 1
Razem: 165/762 (239) - 22%
 
 
 
Exar-Kuna 
Mistrz PL SWM 09'


Wiek: 26
Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 873
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-01-27, 02:06   

NaVaR napisał/a:
opportunist: This character gets a +4 bonus to Attack and a +10 bonus to Damage against an enemy who has activated this round.

Z tego co jest napisane w podręczniku to można wliczyć dodatki z oportunista do ataku okazjonalnego. Ale pewności nie mam. :|


Za to ja jestem pewen ;-) W podręczniku pisze, iż figurkę ">aktywujemy< w momence wybrania, że to ona właśnie bedzie miała turę. To jest pierwsza akcja.

NaVaR napisał/a:
Przypuszczalnie listę można powiększyć o następne umiejętności

Swarm
_________________
You can't defeat us all
Of course I can!
-General Grievous
 
 
 
Sinus 
Bounty Hunter


Wiek: 26
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 572
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-27, 09:30   

NaVaR napisał/a:
Wiemy że Twin attack jest wliczany do ataku okazjonalnego.


napewno? mi się zdaje że nie jest.
_________________
May the Force be with You!!!

,,Now release your anger." Darth Vader

http://demotywatory.pl/915/BOBA-FETT

Moj sklepik: http://www.dante.xon.pl/s...c.php?p=285#285
Pozdro Gość
 
 
 
NaVaR 
Moderator
Tytuł książki



Allegro nick: navarski
Wiek: 80
Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 1253
Skąd: 52°21'N 21°14'E
Wysłany: 2009-01-27, 12:27   

Sinus: przeczytaj:
http://www.dante.xon.pl/s...p?p=22375#22375
_________________
NaVaR

| navar (at) sith.pl | #GG: 2694679 | NaVaR's Collection | NaVaR's Mini-Shop | NaVaR's Squads
RS:28/60 (54) | CS:6/60 (7) | RotS:10/60 (10) | UH:22/60 (33) | AT-AT:0/1 | AoE:4/4 (5) | CotF:28/60 (44)
BH:19/60 (23) | A&E:9/60 (13) | TFU:8/60 (12) | BoH:0/17 | LotF:22/60 (25) | KotOR:9/60 (13) | TCW:0/40
Galactic Empire: 118 (10) | Sith: 29 | Mandalorian: 17 | Fringe: 62 | YV: 1
Razem: 165/762 (239) - 22%
 
 
 
Sinus 
Bounty Hunter


Wiek: 26
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 572
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-27, 13:12   

widzę, nie czytałem tego tematu i przepraszam za kłopot.
_________________
May the Force be with You!!!

,,Now release your anger." Darth Vader

http://demotywatory.pl/915/BOBA-FETT

Moj sklepik: http://www.dante.xon.pl/s...c.php?p=285#285
Pozdro Gość
 
 
 
Kajo 

Wiek: 25
Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2009-07-02, 01:12   

Czy na pewno twin działa z attack of opportunity?
Cytat z rulebooka clone wars str. 23 "Single Attack: An attack of opportunity is a single attack. Even characters with special abilities that allow them to make additional attacks can make only one attack of opportunity."
 
 
 
Leobreaker 


Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 466
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-02, 06:27   

2 posty przed tobą jest link, wystarczy tam kliknąć.
_________________
Two there should be; no more, no less.
One to embody power, the other to crave it.
 
 
 
Tsavong Lah 


Wiek: 25
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 1168
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-03, 10:02   

Kajo napisał/a:
Cytat z rulebooka clone wars str. 23 "Single Attack: An attack of opportunity is a single attack. Even characters with special abilities that allow them to make additional attacks can make only one attack of opportunity."


Dla jeszcze całkowitej pewności przeczytaj sobie dokładnie: Twin Attack - Whenever this character attacks, it makes 1 extra attack against the same target.
Kiedy atakuje. Opportunity jest atakiem więc ta umiejętność działa.
Pamiętaj że niektóre zasady z kart (np. Flight, lub Accurate Shot) obchodzą zwykłe zasady umieszczone w rulebooku.
_________________
Only God can judge me.

Sobota - Tańcz Głupia
 
 
Kajo 

Wiek: 25
Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2009-07-03, 11:30   

Dzięki ale w takim razie jak pokonać Anakina champion of...? Nie dość że dusi jak daleko chce to jak dostanie raz w melle i zda save to oddaje 2 razy, jak ucieknę dostaje 2 ataki.
 
 
 
NaVaR 
Moderator
Tytuł książki



Allegro nick: navarski
Wiek: 80
Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 1253
Skąd: 52°21'N 21°14'E
Wysłany: 2009-07-03, 11:44   

Kajo: zastrzelić... Defense: 19 jest do przebicia przez większość łowców nagród, a jak będzie taki jeszcze miał Jedi Hunter no to już pozamiatane.
_________________
NaVaR

| navar (at) sith.pl | #GG: 2694679 | NaVaR's Collection | NaVaR's Mini-Shop | NaVaR's Squads
RS:28/60 (54) | CS:6/60 (7) | RotS:10/60 (10) | UH:22/60 (33) | AT-AT:0/1 | AoE:4/4 (5) | CotF:28/60 (44)
BH:19/60 (23) | A&E:9/60 (13) | TFU:8/60 (12) | BoH:0/17 | LotF:22/60 (25) | KotOR:9/60 (13) | TCW:0/40
Galactic Empire: 118 (10) | Sith: 29 | Mandalorian: 17 | Fringe: 62 | YV: 1
Razem: 165/762 (239) - 22%
 
 
 
Tsavong Lah 


Wiek: 25
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 1168
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-03, 13:50   

Kajo napisał/a:
Dzięki ale w takim razie jak pokonać Anakina champion of...? Nie dość że dusi jak daleko chce to jak dostanie raz w melle i zda save to oddaje 2 razy, jak ucieknę dostaje 2 ataki.


YV Jedi hunter ;-) Z shaperem mają na Anakina 30 dmg wystarczy dwóch. Nie może ich dusić ani przerzucać nieudanego save'a na djem so. Dostaną ok. 30 dmg od anakina ale przeżyją, a poza tym mniej kosztują w punktach ;-)
_________________
Only God can judge me.

Sobota - Tańcz Głupia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,53 sekundy. Zapytań do SQL: 13