Wysłany: 2010-04-28, 17:28 Smok Katowice - plan imprez na maj
Sklep Smok Katowice mieszący się na I piętrze Silesia City Center w Katowicach zaprasza graczy na majowe turnieje Star Wars Miniatures.
Na wszystkich turniejach w tym miesiącu gramy wg. oficjalnych zasad turniejowych The DCI. (zasady można znaleźć pod tym adresem http://www.wizards.com/dc...R_1Jul09_EN.pdf ) gramy na tzw. gambit czyli środek mapy.
Od lutego rusza również Liga Star wars Miniatures działająca na następujących zasadach:
1.Uczestnictwo w lidze jest dobrowolne i darmowe.
2.Do turniejów ligowych będą zaliczane tylko turnieje w formacie 150 pkt constructed na oficjalnych zasadach turniejowych The Dci.
3.W danym miesiącu rozgrywany będzie jeden lub więcej turniejów ligowych.
4.10 zł z wpisowego z danego turnieju będzie przeznaczane na nagrody dla najlepszych graczy pod koniec okresu ligowego.
5.Każdy gracz uczestniczący w turnieju jest automatycznie wciągany do rankingu graczy ligowych.
6.Punkty przyznawane są każdemu graczowi wg. następującego wzoru: Ilość graczy+1 - miejsce zajęte przez danego gracza = ilość uzyskanych punktów
7.Okres trwania ligi to 1.02.2010 - 31.07.2010
8.Data rozdania nagród zostanie ustalona w terminie późniejszym
9.Aktualna tabela rankingowa możliwa jest do obejrzenia na forum sklepu (www.smokkatowice.fora.pl)
Plan imprez:
8.05.2010 sobota
16:00 Star Wars Miniatures turniej gigantów 400pkt
15.05.2010 sobota
16:00 Star Wars Miniatures turniej ligowy 150pkt
8.05. 16:00 Turniej Gigantów (można używać tylko figurek rare oraz very rare) 400 pkt. Wpisowe 10zł, jeden booster za każde trzy osoby do puli nagród.
15.05. 16:00 Turniej Ligowy 150 pkt. Wpisowe 10zł, jeden booster za każde trzy osoby do puli nagród.
Ciekawy ten format na 400 pkt :P dajcie jakaś relację z jednego z turniejów :P
to skrobnę kilka słównek:)
Turniej odbył się mimo protestów bardziej doświadczonych graczy ( w tym mnie) bez podziału na frakcje a jedynie z podziałem na strony light/dark. Turnieje w katowicach cieszą się chyba największą frekwencją w kraju, jednak dużo graczy to zawodnicy młodzi w związku z czym chyba nawet nie zdawali sobie sprawy jakie squady mogą powstac:) i niestety taka formuła skazała ich od razu na klęskę.
generalnie wystawiono squady opierające się na imperium/separatyści oraz na GM Luku, który był dopakowany czym tam kto miał. w wielu squadach dawał znac o sobie brak figurek w kolekcji i pojawiały się tzw zapychacze.
największą atrakcją turnieju było przetestowanie kilku bardzo ciekawych combosów, które z wiadomych przyczyn nie są spotykane na "normalnych" turniejach. Najciekawsze przeciwko którym zagrałem to moim zdaniem : Durge z Vaderem LOTF, Whormem oraz thrawnem. Po switchu durge miał 8 ataków przy 21 ataku i 40 dmg siał spustoszenie, znakomicie do sitcha wchodziła też ventres z 6 atakami i sith rage.
Mimo wszystko nieskromnie powiem że chyba najlepszy squad jaki był na turnieju udało mi się złożyć:
Obi Wan Kenobi General z Gaw
GM Luke
Leia Skywalker Jedi Knight
Mass Amedda
Rieekan
Cad Bane
Dash Rendar RS
Rex
Commanor Cody - Gaw
R2D2 Astromech
Juno Eclipse
Dodonna
jak łatwo zauważyć obi miał 4 savy na każdy strzał więc praktycznie dla strzelców stał się nieśmiertelny. Rex wreszcie z evedem stał się fajną figurką:)
Niestety zrobienie dobrego squadu nie zawsze wystarcza i grają w finale 4 minuty przed końcem wygrywałem 58 pkt powiedziałem przeciwnikowi co zrobię i że jest po grze , przeciwnik przyznał mi rację i ...... nie zrobiłem tego, następne co pamiętam to dziwne spojrzenie przeciwnika i przegrana gra o 8 pkt:)
popełniłem jeden błąd w czasie całego turnieju ale to czasami wystarcza:) zasłużenie przegrałem:)
w turnieju gigantów wzięło udział 12 osób, ale przyjechało więcej, chyba odpuścili sobie głównie ze względów z problemami na złożenie squadów z samych Rarów i VR.
na ostatniej ligówce były chyba 22 osoby, na turnieju par 16 , trudno średnią mi podać bo ja akurat bywam maksymalnie raz w miesiącu , musiał by sie smok wypowiedzieć ale wydaje mi się że średnia to na pewno kilkanaście osób
Ewentualnie moglibyście zrobić taki myk z odegraniem misji :) powiedzmy: misje klonów lub jakąś większą potyczkę z Uniwersum :) Myślę, że w ten sposób też możecie zgromadzić raz liczną publikę, a dwa osoby zainteresowane taką formą :]
_________________ Jedi Guardian (SoK) of Jedi Order
www.jediorder.pl
Można, jak zorganizują jakiś większy turniej np. rangi Mistrzostw.
Takenada, W sumie chyba moglibyście się tego podjąć?
Rozmawialiśmy już na ten temat z kilkoma graczami , ale myślę że na chwilę obecną jest to nierealne, zbyt dużo obłożenie ma smok innymi systemami bitewnymi z czego wynikają ciągłe utarczki o ilości turnijejów itp:)
ale może kiedyś nastanie taka możliwość...
Ponadto w Katowicach jednak większość ludzi gra tylko dla przyjemności z tąd pojawiają się takie formaty jak 400 gigantów, 200 par, dlatego też pewnie nie ma takiego ciśnienia na jakąś ogólnopolską rywalizację:)
Podejrzewam że właśnie to bardziej lightowe podejście niż np. w Krakowie jest przyczyną tak znacznej frekwencji
Wysłany: 2010-05-12, 18:28
Takenada napisał/a:
Rozmawialiśmy już na ten temat z kilkoma graczami , ale myślę że na chwilę obecną jest to nierealne, zbyt dużo obłożenie ma smok innymi systemami bitewnymi z czego wynikają ciągłe utarczki o ilości turnijejów itp:)
Hmmm... Myślę, że jakbyście zapytali w Smoku to znalazłby się termin Wiadomo, że turniej rangi mistrzostw byłby mile widzianą opcją dla samego sklepu.
Moim zdaniem z tym nie mielibyście problemu, wszystko zależy od chęci graczy
Jeśli nie chcecie organizować takiej imprezy to nie ma sprawy, tak tylko pytałem, bo Mistrzostwa to fajna sprawa a w Katowicach jeszcze ich nie było, a cieszą się ostatnio dość dużym zainteresowaniem . Ale jeśli chodzi wam po głowie zrobienie czegoś takiego, to myślę, że warto spytać w katowickim smoku.
Takenada napisał/a:
dlatego też pewnie nie ma takiego ciśnienia na jakąś ogólnopolską rywalizację:)
Wydaje mi się że gdybyście rzucili hasło Mistrzostwa to też byliby zainteresowani, bo zawsze to jakaś odmiana, a raz wziąć udział w czymś takim to fajna sprawa.
Takenada napisał/a:
Podejrzewam że właśnie to bardziej lightowe podejście niż np. w Krakowie jest przyczyną tak znacznej frekwencji
Może, ale myślę, że ten czynnik nie ma tak dużego znaczenia. U nas po prostu nie ma tylu graczy zainteresowanych turniejami. Aczkolwiek prawdą jest że młodsi gracze nie chcą przychodzić ze względu zajmowania ostatnich miejsc...