Mam figurkę Yoda, Jedi Master, ma on Force Valor. Moję pytanie brzmi: Czy można użyć Force Valor więcej niż raz na grę? Jeśli tak, czy plusy z Valora kumulują się?
Ostatnio zmieniony przez NaVaR 2008-10-17, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Allegro nick: DantE2 Pomógł: 13 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 668 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-02, 18:00
Force Valor daje Yodzie dodatkowy commander efect do końca gry. Nie możesz dać figurce dwóch takich samych efektów. Pamiętaj także, że w większości przypadków te same efekty dowódcy, Moce czy umiejętności specjalne nie kumulują się ze sobą. Aby się kumulowały same ze sobą muszą mieć to wyraźnie napisane w treści.
Allegro nick: navarski Pomógł: 11 razy Wiek: 83 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 1253 Skąd: 52°21'N 21°14'E
Wysłany: 2008-08-17, 23:16
Master Kota:Commander Effect:
Fringe followers within 6 squares get +3 Attack and +3 Defense.
Yoda, Jedi Master; Bastila Shan:Force Valor
Force 2; replaces attacks; For the rest of the skirmish, this character gains the following Commander Effect: Followers within 6 squares get + 2 Attack and +2 Defense.
Kumulują się tylko te CE, które dodają inne dodatki/przywileje/umiejętności dla sojuszniczych postaci.
W przypadku jeśli chodzi o CE M.Koty i Force Valor nie następuje kumulacja. Bo oba CE dodają +X do ataku i obrony.
Przykład CE, które się kumulują:
Trooper followers within 6 squares get +3 Attack if they do not move this turn.
+
Trooper followers within 6 squares gain Opportunist (+4 Attack and +10 Damage against an enemy who has activated this turn)
Formalnie oba CE powiększają atak postaci ale jeden działa przez treść CE, a drugi przez nadanie postaci odpowiedniej umiejętności.
Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 466 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-27, 13:37
Force Valor: (Force; 2 Force Points) Instead of making its normal attack or attacks, a character using this Force power gains the following commander effect for the rest of the skirmish: Followers within 6 squares get a +2 bonus to Attack and +2 bonus to Defense. This is in addition to any existing commander effect.
Nie jestem pewien, czy dobrze to zinterpretuję, ale to chyba oznacza, że kumuluje się ze wszelkimi istniejącymi CE.
Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 580 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-27, 16:23
Nie wydaje mi się, Leobreaker. Wg. mnie to oznacza jedynie, że CE z Valoru jest dodatkowym CE do wszystkich posiadanych przez postać (czyli że postać nie traci dotychczasowych CE).
Allegro nick: navarski Pomógł: 11 razy Wiek: 83 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 1253 Skąd: 52°21'N 21°14'E
Wysłany: 2008-09-27, 17:16
Przypuszczam że Johan może mieć rację. Figurka Yoda, Jedi Master (RotS) ma Force Valor i ma swój podstawowy CE. Szczególnie że treść danego fragmentu mówi o tym że nowy CE wynikający z FValor jest dodatkiem/uzupełnieniem do istniejącego CE. A zasady jasno określają: jeśli CE powiększają tą sama statystykę to się nie kumulują.
Przypuszczam że to zostało opisane, w którymś z JC, skoro pojawiło się w podręczniku z zasadami, ale dziś nie chce mi się szukać tego w archiwach Wizardów. :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum