Star Wars Games
Polskie forum SW Miniatures, SW X-Wing oraz SW PocketModel

M: Różne - Nowa republika czy stara?

Krzysiek9 - 2011-03-21, 17:43
Temat postu: Nowa republika czy stara?
Mam pewien problem.
Chce zacząć zbierać SWM, ale nie wiem, czy grać starą republiką czy nową. Chodzi mi, która jest bardziej grywalna, ponieważ uwielbiam obydwie epoki.

PS. Jeśli temat był to przepraszam.

hackeradyn - 2011-03-21, 18:34

Krzysiek9,

Cóż. Stara Republika jest niegrywalna. Nowa ma trzy dobre składy. A zatem wybór jest oczywisty.

Krzysiek9 - 2011-03-21, 19:07

Dzięki.
Cień_2 - 2011-03-21, 20:14

No może nie powiedziałbym że jest niegrywalna......
Te nowe figsy z dotf-a do SR są całkiem spoko.

hackeradyn - 2011-03-22, 12:50

Cień_2,

Ale:
1. Nie każdy chce grać v-setami.
2. Na razie poza Krakowem, gdzie gramy sealedy v-seta, nie ma turneiejów z v-setami.
3. Nowa Republika ma mocne składy już teraz. Co do v-setów to nie wiemy, czy będzie wzmacniana stara republika czy nie. Nawet gdyby komitet międzynarodowy, zadeklarował, że będą wzmacniać tą frakcję, to nie wiadomo na ile realnie nowe karty Starą Republikę wzmocnią.

boberovow - 2011-03-22, 13:18

hackeradyn

Stara wcale nie jest taka słaba, po prostutrzeba pokombinować :D

hackeradyn - 2011-03-22, 18:49

boberovow,

Kombinowanie nic Ci nie da. Imperium, Rebelia i Nowa Republika mają za dużo atutów. Republika ostatnio też. Ze Starej Republiki możesz zrobić fajny skład, klimatyczny skład, pomysłowy skład. Ale jeżeli chcesz wygrywać turnieje na poziomie... takiego składu ze Starej Republiki nietety nie zrobisz :(

Cień_2 - 2011-03-22, 19:40

Czemu?
Moim zdaniem świetny squad można zrobić na Bastili do tego jakiś OR capitanów, w pizdu trooperów, jeszcze jakiś jedi np The Jedi Excile( a do niego Young Krayt Dragonów)... i może coś fajnego wyjść.

Słowem: To co wyżej + fart w kość = zwycięstwo

A poza tym figsy ze starej republiki można fajnie przemalować

Krzysiek9 - 2011-03-23, 14:28

Żeby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj.
Nie rozumiem jednej rzeczy. Ile razy w grze moge uzyć special abilities?
I jeżeli GMLS ma force renewal 2 to znaczy, że kiedy to aktywuje dostaje 2 punkty mocy, dobrze rozumiem?

komix - 2011-03-23, 15:00

hackeradyn napisał/a:
Ze Starej Republiki możesz zrobić fajny skład, klimatyczny skład, pomysłowy skład. Ale jeżeli chcesz wygrywać turnieje na poziomie... takiego składu ze Starej Republiki nietety nie zrobisz :(


Oj Paladynie śmiem wątpić. Poczekaj jeszcze, bo OR robi się coraz bardziej grywalna. Nie mówię najlepsza, ale jak najbardziej grywalna. Globalny disruptive, który nie jest mocą więc działa na Vongów nie jest dobry? A to dopiero początek... Właśnie dlatego w V-setach tak mocno wspieramy słabe frakcje.

[ Dodano: 2011-03-23, 15:01 ]
Krzysiek9 napisał/a:
I jeżeli GMLS ma force renewal 2 to znaczy, że kiedy to aktywuje dostaje 2 punkty mocy, dobrze rozumiem?

Tak.

Krzysiek9 napisał/a:
Nie rozumiem jednej rzeczy. Ile razy w grze moge uzyć special abilities?

Generalnie to tylko raz. Tarpals (czy jak mu tam, ten gungański generał) pozwala na korzystanie z SA dwa razy.

[ Dodano: 2011-03-23, 15:09 ]
hackeradyn napisał/a:
1. Nie każdy chce grać v-setami.

Cóż, jasne to jest wybór każdego, ale tylko w ten sposób przedłużamy żywotność tej gry.
hackeradyn napisał/a:
2. Na razie poza Krakowem, gdzie gramy sealedy v-seta, nie ma turneiejów z v-setami.

Czas to zmienić!
hackeradyn napisał/a:
3. Nowa Republika ma mocne składy już teraz.

True.
hackeradyn napisał/a:
Co do v-setów to nie wiemy, czy będzie wzmacniana stara republika czy nie. Nawet gdyby komitet międzynarodowy, zadeklarował, że będą wzmacniać tą frakcję, to nie wiadomo na ile realnie nowe karty Starą Republikę wzmocnią.

Będzie wzmacniana, tak samo jak i inne, słabsze frakcje. Wiadomo, nie można wszystkiego dokonać w jednym secie, ale Vongowie i Mando teraz już naprawdę są nieźli, nie zaprzeczysz chyba.

boberovow - 2011-03-23, 16:01

kawał dobrego, prawdziwego i wyjaśniającego Postu i on wszystko wyjaśnia.
Krzysiek9 - 2011-03-23, 16:14

I jeszcze jedno. Jeżeli postać ma kilka SA to moge użyć ogólnie tylko jednego, czy z każdego po raz? I co daje master of the force 2? Jeżeli GMLS ma Commander effect Renewal 1 to inny jedi jak ma renewal 1 to z tym commander ma on 2?
Cień_2 - 2011-03-23, 16:22

Punkty mocy możesz spożytkować raz na turę postaci/
A dzięki Master of the Force możesz to zrobić dwukrotnie.

A w drugim pytaniu nie wiem o co ci chodzi.

Krzysiek9 - 2011-03-23, 16:40

Cień_2 napisał/a:
A w drugim pytaniu nie wiem o co ci chodzi.

Chodzi mi, jeżeli GMLS ma w Commander Effecr Force renewal 1 to znaczy, że jak ta moc działa na jedi który już ma normalnie w Force Powers Force Renewal 1 to po użyciu tego commander effect ma on Force Renewal 2?

komix - 2011-03-23, 16:50

Krzysiek9 napisał/a:
Jeżeli postać ma kilka SA to moge użyć ogólnie tylko jednego, czy z każdego po raz

Wszystko zależy.Flighta możesz używać cały czas, accurate shota tak samo.
Inaczej ma się sprawa np do umiejętności, które mają specjalne wymogi. Np granates (replaces attacks) bądź cunning/opportunist attack.

Polecam przeczytanie polskich zasad . W razie trudności poszukać na forum czy dany problem nie był już poruszany.

BTW witamy nowego gracza! :-D :-D

[ Dodano: 2011-03-23, 16:51 ]
Krzysiek9 napisał/a:
Chodzi mi, jeżeli GMLS ma w Commander Effecr Force renewal 1 to znaczy, że jak ta moc działa na jedi który już ma normalnie w Force Powers Force Renewal 1 to po użyciu tego commander effect ma on Force Renewal 2?

Nie, dalej ma renewal 1. Postacie z FP ale bez renewala dostają renewal 1.
Proste!

Krzysiek9 - 2011-03-23, 16:52

Dzięki za odpowiedź! :-)
Cień_2 - 2011-03-23, 19:24

Aha skoro jesteśmy przy renwalu to mam takie pytanko.

Czy Holo z CW daje renwala wszystkim, czy tylko tym którzy mają punkty mocy?

boberovow - 2011-03-23, 19:31

"alies within 6 squares gain force renwal 1"
Wszystkim

komix - 2011-03-23, 21:20

boberovow napisał/a:
Wszystkim


Prócz droidów. ;-)

hackeradyn - 2011-03-23, 21:39

Krzysiek9, komix,

Cytat:
Oj Paladynie śmiem wątpić. Poczekaj jeszcze, bo OR robi się coraz bardziej grywalna. Nie mówię najlepsza, ale jak najbardziej grywalna. Globalny disruptive, który nie jest mocą więc działa na Vongów nie jest dobry? A to dopiero początek... Właśnie dlatego w V-setach tak mocno wspieramy słabe frakcje.


Dobra ja opisywałem stan na dziś. Nie przeczę że słabe frakcje stają się dzieki v-setom grywalne. Ale jeszcze nie są pro.

boberovow - 2011-03-23, 21:51

komix napisał/a:
boberovow napisał/a:
Wszystkim


Prócz droidów. ;-)


A widziałeś kiedyś droida z mocą??? :mrgreen:

DarthBinks - 2011-03-24, 19:40

boberovow napisał/a:
A widziałeś kiedyś droida z mocą???


PROXY :mrgreen:

A propos, pytania w temacie. Jeśli się zaczyna grę to lepiej się oprzeć na czymś pewnym (Nowa Republika). Wątpię, czy V-sety robią aż taką rewolucję, że OR zrówna się nawet z sepkami lub republiką (zwykłą) :-/ . A NR też się będzie rozwijać i już jest mocna, więc to dobry wybór.

boberovow - 2011-03-24, 21:07

ach ! zagiołeś mnie :-o
tanatosik - 2011-03-25, 06:58

Tak naprawdę PROXY nie miał mocy.Za to był inny droid z mocą niestety nie pamiętam jak sie nazywa , występował w serialu z R2D2 i C3PO. :mrgreen:
komix - 2011-03-25, 07:29

tanatosik napisał/a:
Tak naprawdę PROXY nie miał mocy.Za to był inny droid z mocą niestety nie pamiętam jak sie nazywa , występował w serialu z R2D2 i C3PO. :mrgreen:


Chyba chodziło Ci o Skippiego, robota Jedi ;-) On był w komiksie, i jeśli dobrze kojarzę to na ten moment jest to niekanoniczne (chociaż teraz ciężko mi mówić o kanonie skoro TCW zupełnie ma to w 4 literach i wykańcza Evena Piella w Wojnach Klonów... :roll: :roll: )

tanatosik - 2011-03-25, 13:29

Jasne Evena zabili??
komix - 2011-03-25, 17:48

tanatosik napisał/a:
Jasne Evena zabili??

Si, ale to koniec offtopa z mojej strony. :evil:

Kaelder Dherven - 2011-03-26, 20:52

Skippy niestety jest niekanoniczny :) Co o Evena Piella, dziwnych wskrzeszeń i retconów wszelakiej maści.. to wolę pozostawić bez komentarza :)
boberovow - 2011-04-16, 09:58

Panowie nie chce was martwić ale OR na lighcie ze sithami se radzi więc moim zdanie też jest dobra
Cień_2 - 2011-04-16, 10:45

I tak Sithowie lepsi
Darth Wojtasza - 2011-04-17, 11:37

Ale zależy, OR ma Nomi Sunrider , która blokuje moc, przez co sithowie mogą dostać w tyłek. Zależy jak się zagra jednymi czy drugimi. :P
wariat3000 - 2011-05-02, 16:18

panowie,wiadomo coś o licencji? ktos zajmie dalej się produkcja i sprzedaza minisow czy jestesmy skazani na kupno resztek z magazynow?
Cień_2 - 2011-05-02, 17:14

OFFTOP :evil:

Ja o licencji nic nie wiem.

wariat3000 - 2011-05-02, 19:48

nie ma takiego tematu a ten był najświeższy. odpowiadając na pytanie zadane w temacie- stara ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group